Heilige Geestweg 2Website: www.proeflokaalthomas.nl/
Telefoon: 06-20 66 32 34

Café Thomas

0128. Heilige Geestweg B2-1

Heilige Geestweg 2;
Café/Proeflokaal Thomas.

Het pandje waar thans Thomas (Proeflokaal) is gevestigd, is sinds mensenheugenis een café. Het pandje zelf dateert, getuige het kinderkopje in de gevel van het pand, uit de 17e eeuw (tijd van de renaissance). In het verleden was er in de meeste dorpen, in de directe omgeving van het gemeentehuis: een kerk, een herberg en altijd wel een café te vinden.

Diverse uitbaters hebben in dit café hun nering gedreven. In de tijd dat er bij het doen van geboorte- en overlijdensaangiften op het gemeentehuis nog getuigen moesten zijn om de geboorte- of overlijdensakten mede te ondertekenen, werden die wel in het café ‘gevonden’. Deze ‘beroeps’-getuigen kregen dan een sigaartje of een borreltje als dank dat zij als getuigen wilden optreden.

In het midden van de 19e eeuw werd Frits Baalbergen de café-uitbater. Samen met zijn vrouw (Dirkje van der Deijl) runde hij een tweetal jaren het café: Dirkje stond achter de bar en Frits, die destijds bij de Marine als barbier had gevaren, pakte dat beroep hier weer op. Onder het genot van een borrel en/of een Café/Proeflokaal Thomas biertje kon je je bij hem laten knippen en/of scheren.

Zie bij: Voorstraat 52.

Het café is tot 2010 geëxploiteerd geweest door: Thomas Ruigrok, Piet Weijers, Thomas van der Holst, Dirk Groen, Frans Krijnen, Dirk van Duin en Tineke Versteeg.
De schrijver Godfried Bomans was destijds een geregeld terugkerende gast.

In het begin van deze eeuw werd ‘Thomas’ grondig verbouwd; de bar werd verplaatst en alles werd in de oude staat teruggebracht. Sedert 27 april 2006 is ‘Thomas’ meer dan een café en spreekt men, omdat er 6 dagen van de week gegeten wordt, liever van een Proeflokaal. Thomas heeft een wekelijks te wijzigen culinaire agenda. Deze is ter plekke op te vragen en op www.proeflokaalthomas.nl in te zien.

Maurice van der Linden heeft in 2010 de zaak overgenomen. Voor hem is er één schotel die er uitspringt en dat is de overheerlijke supermalse biefstuk van Keurslager Krijn van der Bent, geserveerd in jus, met een boterhammetje erbij en frietjes en gemengde salade.

Een huisvriend van het Proeflokaal waar men enorm trots op is, is de ‘Michelin ster’-kok Michel Kagenaar (geboren en getogen in Noordwijk).
Michel is landelijk bekend geworden door het feit dat hij als eerste ‘sterrenkok’ in 2009 zijn felbegeerde Michelin-ster teruggaf aan de Michelin organisatie.

In 2004 had Michel deze ster gekregen voor zijn kookkunsten in zijn restaurant ‘Den Dillegaard’ in Nuth bij Maastricht, Limburg, het mekka van culinair Nederland.

Na meer dan 5 jaar in het bezit te zijn geweest van de Michelin-ster had Michel genoeg van alle opsmuk en voorzag hij de consequenties voor zijn restaurant door de economisch crisis. Michel wilde weer doen wat hij leuk vond maar vooral waar hij goed in is: KOKEN!
Na een metamorfose van het restaurant (minder formeel) en een bijbehorende naamswijziging (‘Eten bij Michel’) doet Michel weer wat hij het leukste vindt en het beste in is: koken met passie voor liefhebbers van lekker, eerlijk & puur eten!
Omdat het altijd een droom van Michel is geweest om de beste (en lekkerste) pasta’s te (leren) maken is hij in z’n eentje negen weken naar Italië gegaan en heeft hij bij diverse Italiaanse oma’s en toprestaurants de kunst van het pasta maken geleerd.
Met deze kennis is hij, terug in Nederland, verder gegaan met het experimenteren en het ontwikkelen van de lekkerste ambachtelijk en huisgedraaide pasta’s.
Hierbij wordt uiteraard alleen gebruik gemaakt van de beste en meest pure vorm van ingrediënten welke hij rechtstreeks uit Italië krijgt aangeleverd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *