Keuvel, De 1Website: www.boekhandelvandermeer.nl / www.hetcultuurcafe.nl/
Telefoon: (071) 36 130 73

Boekhandel Van der Meer / Het Cultuurcafé

Keuvel 1. Boekhandel van der Meer

De Keuvel 1;
Boekhandel Van der Meer/Het Cultuurcafé.

Als je bij Boekhandel Van der Meer aan De Keuvel binnenloopt, vraag je je eerst af of dit nog wel een boekhandel is. In ieder geval geen gewone, maar een bijzondere. Er heerst een heerlijke sfeer, overal leuke hoekjes, tafels en zitjes. Er is veel aandacht besteedt aan ‘het Cultuurcafé, waar liefhebbers van literatuur, kunst en muziek elkaar ontmoeten, uitdagen en inspireren.

Na vijftig jaar aan het Vuurtorenplein in Noordwijk aan Zee gevestigd te zijn geweest, is Boekhandel Van der Meer per januari 2016 naar een groter pand in Noordwijk-Binnen aan De Keuvel verhuisd.
‘In Noordwijk is dit wel iets groots’, vertelt mede-eigenaar Martha Baalbergen. ‘Als je Aan Zee zit, ga je niet naar Binnen en omgekeerd. Voor sommige mensen is het echt een beetje een schok dat we gaan verhuizen. Maar we durven de stap aan. Het is spannend, maar we hebben er heel veel zin in.’

Martha Baalbergen en Peter Blanken kregen een paar jaar geleden het huurpand al aangeboden, maar gingen er toen niet op in omdat ze de plek aan het Vuurtorenplein zo mooi vonden. Maar na allerlei onderzoeken en nadat ze beiden het Boekondernemer van de Toekomst-programma hadden gevolgd waren ze om. ‘Dat heeft ons echt de goede richting opgestuurd, daar hebben dit soort ideeën kunnen rijpen.’

In januari 2016 verhuisde de boekwinkel naar het bijna drie keer zo grote pand naast supermarkt Dirk, die vanuit de winkel ook te bereiken is. ‘Daar komen 25.000 betalende bezoekers per week. Daar zullen dus meer mensen gewoon even komen binnenlopen en wat kopen’, verwacht Baalbergen. Het nieuwe pand is 420 m2 oppervlakte tegen 150 m2 op de begane grond aan het Vuurtorenplein.

De winkelinrichting die een buitenlands sfeertje krijgt maar wel warm en huiselijk blijft, wordt door henzelf ontworpen. Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg is een inspiratiebron geweest. Baalbergen: ‘We gaan allemaal pleinen, werelden creëren. Die bevatten zowel boeken als non-books. Er komt ook horeca door de hele winkel heen. Klanten kunnen straks bijvoorbeeld koffiedrinken in de filosofiewereld en limonade in de kinderboekenhoek.’

De winkel zal meer op de klant afgestemd zijn. ‘De boeken komen niet meer van A tot Z in de kasten omdat wij dat zo makkelijk vinden. Er komt een plankje lievelingsboeken, een plankje historische thrillers enzovoort, allemaal vanuit de klant gedacht.’ Het Cultuurcafé blijft en er zal ook een groot podium komen met een vleugel erop.

De reden om te verhuizen is dat Baalbergen en Blanken willen kunnen groeien. ‘We zijn nu beiden 50+. We zitten nu op een punt dat we alles uit het pand gehaald hebben wat erin zat. We hadden ook aan het Vuurtorenplein kunnen blijven, en dan was dit het. Maar ook met het oog op bedrijfsopvolging willen we graag een gezonde boekhandel achterlaten.’

Baalbergen en Blanken hebben overwogen om ook aan het Vuurtorenplein een boekwinkel open te houden, maar klanten raadden dat af. ‘Die zeiden: ‘We komen voor jullie. We willen niet hoeven kiezen of we naar Zee of Binnen gaan. Dat is fijn om te horen.’ Het pand wordt  verhuurd aan een psychologiepraktijk. Baalbergen grapt: ‘Ik zeg dan ook tegen klanten dat ze dus gewoon kunnen blijven komen.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *