Sint Jeroensweg 2AWebsite: www.kaasspecialist-peterdenelzen.nl/
Telefoon: (071) 36 201 69

Kaasspecialist Peter den Elzen

0456. Sint Jeroensweg B2A-1

Sint Jeroensweg 2A;
Kaasspecialist Peter den Elzen;

De bunkerkazen van kaasspecialist Peter den Elzen

Geen WO II, maar kaas speelde de hoofdrol in het Noordwijkse gedeelte van de Atlantikwall. Kaasspecialist Peter den Elzen onthulde zaterdag 30 augustus 2014 namelijk twintig speciale bunkerkazen die maandenlang rijpten in een betonnen ruimte onder het duin. ‘Het lijkt alsof je een klein beetje de zee proeft, heel bijzonder.’                                                                                                                                           ‘In het begin dacht ik: Peter, waar ben je aan begonnen?’, geeft Den Elzen van de gelijknamige kaaswinkel lachend toe. ‘We hebben ze echt vertroeteld en het werk heeft zich allemaal uitbetaald. Ik ben er echt heel blij mee.’ Zijn vrouw Coby, die ook in de winkel werkt, zag wat voor werk hij er in heeft gestoken: ‘Het is zeker niet zo dat je het alleen maar hoeft neer te leggen. Hij was elke zondag bijna twee uur met de kazen in de bunker bezig. Om ze te poetsen, te draaien en te spoelen.’
Evert Fokker van Kurver Kaas uit Bodegraven leverde de ‘gewone’ kazen voor in de bunker; tien belegen Goudse en tien jong belegen boeren. ‘Het waren ook precies die gewone kazen geworden als de omstandigheden hetzelfde waren gebleven’, aldus Fokker, ‘maar onder andere doordat de luchtvochtigheid hier zo hoog is (95 procent) blijft het de vraag of de smaak in de kaas trekt. Dat is gelukkig gebeurd. Zo krijg je een unieke, echt Noordwijkse kaassmaak.’ Of zoals een Coby den Elzen het omschrijft: ‘Het lijkt alsof je een klein beetje de zee proeft, heel bijzonder.’ Hoewel vrijwilligers nog elke zondag delen uitgraven van de oorlogsbunker, namen ze graag de tijd om deze zaterdag naar ‘hun’ kazen te kijken.
Jan Heus van de Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk: ‘Als de kazen in de winkel liggen, zal hij graag vertellen hoe zij hier in deze bunker een plaats hebben gekregen. Dat is hele mooie promotie.’ Beide kaassoorten zijn op dit moment exclusief te verkrijgen bij Kaasspecialist Peter den Elzen aan de Sint Jeroensweg. De vraag is echter voor hoelang nog, want meer dan de twintig kazen zijn er niet. ‘Ik zou er graag volgend jaar weer wat neerleggen’, aldus een enthousiaste Den Elzen ‘want na deze vier maanden lijken de mogelijkheden ongekend’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *