Kerkstraat 9Website: www.dirk.nl
Telefoon: (071) 36 159 92

Supermarkt Dirk

Raadhuisstraat 9;
Supermarkt Dirk.

Eerder was hier Alkemade, Bouwbedrijf B.V.

Dirk is een Nederlandse supermarktketen met 110 winkels die tot 2014 veel van haar winkels exploiteerde onder de volledige naam van de oprichter; Dirk van den Broek. Het filiaalbedrijf is onderdeel van de Detailresult Groep. Onder dit bedrijvenconglomeraat vallen ook drogisterijketen Dirx Drogist, slijterijen Dirck III, reisbureau D-reizen en eetgelegenheid “D-Break”. De supermarkt richt zich vooral op een lage prijs van de producten en wat minder op uitgebreide service. Ze is aangesloten bij de inkoopvereniging Superunie. De meeste filialen zijn te vinden in en rond de randstad, met ook enkele vestigingen in het oosten van het land. Het grootste filiaal is te vinden in Zaandam.

Geschiedenis.
Dirk van den Broek (Amsterdam, 27 maart 1924) opende in 1942 een melkzaak aan het Mercatorplein te Amsterdam. In 1948 werd deze melkzaak omgebouwd tot de eerste zelfbedieningswinkel. In 1953 opende hij de eerste supermarkt aan de Bilderdijkstraat/hoek Kinkerstraat te Amsterdam. Ook exploiteerde het bedrijf later een aantal restaurants, onder meer een drietal in Amsterdam met de naam “Dirck Dirckz” en een eenvoudig eethuisje nabij het Osdorpplein met de naam “Dirck III eethuysje” dat later een fastfoodrestaurant werd met de naam “Happy Dick”.

In 1972 opende Dirk van den Broek de eerste supermarkt onder de Digros formule in Katwijk. In datzelfde jaar waren er 11 Dirk van den Broek supermarkten in Nederland. In 1973 nam Dirk van den Broek alle 10 filialen van Bas van der Heijden over, welke met name in en rond Rotterdam vestigingen had. De naam Bas van der Heijden bleef gewoon bestaan.

In 1990 nam Dirk alle filialen van supermarktketen “Jan Bruijns” over. Deze filialen bevinden zich in het westen van Noord-Brabant en in de provincie Zeeland. Aanvankelijk bleef de naam “Jan Bruijns” bestaan, maar in 2004 werden deze supermarkten omgebouwd tot Dirk van den Broek.[1]

In 2014 bestond het concern uit circa 100 winkels. Ongeveer 55 winkels droegen de naam “Dirk van den Broek”, 28 de naam “Bas van der Heijden” en 17 de naam “Digros”. Deze voerden allen vrijwel dezelfde formule. De Dirk van den Broek winkels waren voornamelijk te vinden in Amsterdam, maar ook in de provincies Utrecht, Drenthe, Flevoland, Gelderland en Overijssel en Friesland werden de laatste jaren winkels geopend. In Drenthe zijn de filialen inmiddels weer gesloten. De Bas van der Heijden supermarkten bevonden zich in de regio Rotterdam / Drechtsteden. Digros supermarkten waren in de omgeving van Katwijk, Den Haag, Leiden, Ter Aar en Lisse te vinden.

In 2014 besloot de Detailresult Groep om nog maar een supermarktnaam te hanteren. Sindsdien heten alle winkels Dirk.[2]

De distributiecentra waren lange tijd gevestigd in Amsterdam (Dirk van den Broek), Zwijndrecht (Bas van der Heijden), Zundert (Jan Bruijns) en Lisse (Digros) maar zijn naar een nieuw industrieterrein in Sassenheim gegaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *